Руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко заяви, че изострянето на отношенията

...
Руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко заяви, че изострянето на отношенията
Коментари Харесай

Руският посланик в Сърбия: Ескалацията в Косово цели упражняване на натиск върху Сърбия

Руският дипломат в Белград Александър Боцан-Харченко съобщи, че изострянето на връзките сред Сърбия и Косово има за цел да упражни напън върху сръбския президент Александър Вучич по въпроса за независимостта на Косово. Според него Европейски Съюз е заел едностранна позиция. 

Според него Европа подценява главния документ на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации по тази тематика и основни съглашения за сърбите, целящи да подсигуряват техните права - на първо място съглашението за основаване на общественост от сръбски общини.

" Става дума за потребление на геополитическите условия в тази обстановка в Европа, а Косово е част от цялата верига - да се реши един път вечно косовският въпрос по антисръбски метод, да се обезпечи самостоятелност и да се принуди президентът Вучич да признае Косово. В този случай има и принудително окупиране на Косово ", съобщи съветският дипломат в ефира на телевизионния канал " Россия 24 ".

Според него европейските политици вършат изказвания единствено по адрес на Белград. Той добави, че Прищина приготвя провокации, с цел да упрекна сърбите.

В събота косовските сърби издигнаха барикади по пътищата в северната част на провинцията поради задържането на някогашния служител на реда Деян Пантич от косовските управляващи. Пантич, който дружно със сръбски служители на реда от службите на Министерството на вътрешните работи в северната част на провинцията подаде оставка през ноември, беше арестуван в събота на контролно-пропускателния пункт Ярине на входа от Централна Сърбия по съмнение в " тероризъм ".

Протестиращите разпънаха палатки през нощта, с цел да пазят барикадите. Полицията на контролно-пропускателния пункт Ярине блокира входа на провинцията за коли и пешеходци от Централна Сърбия към северната част на провинцията.

Бойци от специфичното поделение на " Министерството на вътрешните работи " на Косово в неделя нахлуха и окупираха оборудването на язовир Газиводе, откъдето отстраниха сръбските флагове. То е главното водохранилище за намиращата се там водноелектрическа централа.По-голямата част от езерото се намира в община Зубин Поток, която е обитаема най-вече със сърби, както и три други окръга в северната част на провинцията. Сръбският президент Александър Вучич прикани албанците и сърбите да запазят мира в Косово и Метохия, като акцентира, че косовските сърби не са отговорни за настоящето възходящо напрежение в региона.

" Всичко приказва и непосредствено демонстрира, че задачата на постигнатите съглашения е единствено да прикрият подготовката и напъните на Прищина за окупиране на сръбските региони на Косово ", твърди Боцан-Харченко.

По думите му Прищина " очевидно и безочливо разчита на твърда, груба мощ и изпраща от ден на ден сили за сигурност във въпросните региони “. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР